Mortarele şi masele refractare destinate construcţiei de sobe şi şeminee sunt disponibile în diverse forme din punct de vedere al granulaţiei. In timpul utilizării vă rugăm să respectaţi prescrierile referitoare la modul de utilizare!Mortare

 Mortar Universal
Se recomandă pentru construcţia întregii sobe (partea exterioară şi structura interioară).
Se recomandă pentru construcţia întregii sobe (interiorul focarului şi mantaua exterioară) precum şi a canalelor de fum în sobe şi teracote. Mortarul UNIVERSAL cu legatură ceramică şi cu degrasant se poate folosi până la 1100 °C.
In cazul utilizării pentru şeminee de gradină şi gril barbecue, 30% din cantitatea de apă folosită se înlocuieşte cu sticlă solubilă pentru a mări puterea liantă.
Adatlap megtekintése (pdf)

 

 Mortar Universal Super
Acest mortar cu legatură hidraulică şi ceramică se poate utiliza până la 1200 °C. In primul rând se recomandă pentru părţile interioare ale sobei sau semineului ( şamotă , elemente din beton), dar se poate folosi şi pentru grilaje exterioare (cuptoare de gradină etc) pentru asamblarea focarelor.
Adatlap megtekintése (pdf)

 

 Mortar C30
Mortarul C30 se foloseşte pentru zidării din cărămizi de şamotă. Este un mortar cu legatură ceramică şi se poate utiliza până la 1200 °C. Pentru utilizări exterioare 30% din cantitatea de apă folosită la umectare se recomandă a se înlocui cu sticlă solubilă pentru mărirea rezistenţei mecanice.

 

 Mortar tip Barath
Acest mortar cu conţinut de argilă cu o granulatie de 0-3 mm se foloseşte pentru zidăriile focarelor din cărămizi de tip Barath. In cazul în care utilizăm acest mortar pentru zidării exterioare 30% din cantitatea de apă folosită la umectare se recomandă a se înlocui cu sticlă solubilă pentru mărirea rezistenţei mecanice.

Adezivi refractari

 Adeziv Profix
Acesta este un adeziv cu liant hidraulic cu priză rapidă, garantat până la 600 °C. Nu se recomandă utilizarea adezivului in interiorul focarelor.
Proprietăţi adezive deosebit de bune prezintă în cazul asamblării cahlelor de teracotă în paneluri, a plăcilor izolante şi a pavajelor exterioare ale şemineelor.
Adatlap megtekintése (pdf)

 

 Adeziv tip Kerathin
Este cu un liant cu legatură chimică, face priză la aer şi este recomandat pentru materiale izolante, elemente fibro-ceramice şi samote. Se poate folosi până la 1500 °C.
Adatlap megtekintése (pdf)

Materiale de tencuit

 Tencuieli de bază – Armierungsputz
După tencuirea suprafeţelor refractare ale sobelor sau şemineelor, pe materialul de tencuit se asează plasă din fibră de sticlă. Definitivarea suprafeţei se poate realiza cu următoarele materiale:
– tencuială de sobe (Hafnerputz)
– tencuială creativă(Kreativputz)
– tencuială foarte netedă (Glattspachtelputz).
Dacă suprafaţa este prea rugoasă se poate netezi în prealabil cu materialul Universal Super, după uscarea căruia se poate trece la tencuirea definitivă a acestuia cu una din materialele amintite.
Adatlap megtekintése (pdf)

 

 Plasă de fixare din fibră de sticlă
Se foloseşte pentru tencuirea suprafeţelor crude ale sobelor şi şemineelor. Această plasă se fixeaza în materialul tencuielii care va asigura compactitea stratului.

 

 Tencuială pentru sobe – Hafnerputz
Este tencuială alba de bază, folosindu-se pâna la max 3 mm grosime (cu granule 0-1 sau 0-2 mm) care se aplică pe suprafaţa cărămizii crude a sobelor sau şemineelor. In cazul sobelor construite prin zidire, tencuirea se va executa după prima încălzire a sobei, mai exact după răcirea acesteia. Eventuala colorare a suprafeţei se face după uscarea totală a tencuielii.
Adatlap megtekintése (pdf)

 

 Tencuire creativă – Kreativputz
Această tencuială se poate folosi până la grosimea 0-60 mm care se aplică pe suprafaţa cărămizii crude a sobelor sau şemineelor. In cazul sobelor construite prin zidire, tencuirea se va executa după prima încălzire a sobei până in faza uscată. Tencuirea se va executa după răcirea sobei. Eventuala colorare a suprafeţei se face după uscarea totală.
Adatlap megtekintése (pdf)

Pregătirea maselor de turnare

 Universal Express
Este un beton cu priză rapidă, folosită până la 1000 °C. Se poate folosi pentru turnarea diverselor elemente ale şemineelor sau şemineelor şi focarelor de gradină.
Adatlap megtekintése (pdf)

 

 Betoane refractare Carath
Acest beton cu legatură hidraulică ( cu conţinut de ciment) şi se poate folosi pentru elaborarea elementelor de sobe şi şeminee expuse la diferite temperaturi şi condiţtii de exploatare.
Domenii de temperatură: 1100-1800 °C.


Materiale de etanşare

 Kerathinplast – material fibros
Acest material a fost dezvoltat pentru repararea crăpăturilor de contractie, pentru fugi şi rosturi, în special pentru zone de interferenţa şamotă -elemente din otel. Se livrează în găleţi sau in tuburi şi flacoane.
Pentru ajustarea ţevilor de coş se mai folosesc şnururi din fibră.
Adatlap megtekintése (pdf)